HTML

Közbeszfigyelő

A blog célja a közbeszerzéssel kapcsolatos legújabb hírek és jogszabályváltozások, továbbá a szélesebb közvélemény érdeklődésére számot tartó eljárások és döntőbizottsági határozatok összegyűjtése és publikálása.

Friss topikok

Linkblog

Beszerzési stop az állami szférában

2011.09.21. 09:40 kozbeszfigyelo

Határidő megjelölése nélkül beszerzési tilalmat rendelt el a Kormány az irányítása alá tartozó intézményekre vonatkozóan. Az intézkedés 2011. szeptember 20.-án lépett életbe és jelentős hatása lehet az érintett intézmények gazdálkodására.

A döntés rendkívül nehéz helyzetbe hozhatja az érintett intézményeket, mivel hagyományosan minden állami szervezet az év második felében költi el a rendelkezésére álló források nagyobb részét. De lássuk a részleteket!

 

A jogszabály megtiltja egyrészről a bérleti és lízing díjakra, külső cégektől megrendelt, közszolgáltatások körébe eső feladatokra vonatkozó új szerződések kötését, illetve a lejáró szerződések meghosszabbítását. Ugyanezen szabály vonatkozik a „szellemi tevékenység végzésére kifizetés” elnevezéssel illetett szerződésekre is, amelyek alatt jellemzően a megbízási jellegű jogviszonyokat érti a határozat, amely vonatkozhat általános tanácsadási feladatok, de akár egy műszaki ellenőri ellenőri tevékenység ellátására is. Elrendeli ugyanakkor a kormány a hatályos szerződések haladéktalan felülvizsgálatát is, melyeket szükség esetén az érintett szervezet köteles felbontani.

 

A kormányhatározatban szereplő beszerzési tilalom másik aspektusa az intézményi beruházások keretében történő tárgyi eszközök vásárlására vonatkozik. A tárgyi eszközök alatt a jogszabály az alábbiakat érti: földterület, telek, telkesítés, erdő, ültetvény, épület, egyéb építmény, ingatlanhoz kapcsolódó vagyoni értékű jog, berendezés, gép (pl. informatikai eszköz), felszerelési tárgyak (pl. bútor, jármű), valamint immateriális javak beszerzése (szellemi termék pl. szoftver termékek), egyéb szellemi alkotások, vagyonértékű jogok].

 

Mivel egyik intézkedés tekintetében sem került megjelölésre értékhatár, így elviekben 2011. szeptember 20-ától a Kormány irányítása alá tartozó intézményekben, gazdálkodó szervezetekben mindennemű beszerzés tilos (akár egy toll vásárlása is), vagyis a tilalom nem csak a közbeszerzésekre vonatkozik.

 

Nem vonatkoznak ugyanakkor a fenti szabályok a az európai uniós forrást tartalmazó előirányzatokra, így amennyiben egy adott beszerzés közösségi támogatással valósul meg, a beszerzés vagy közbeszerzés lefolytatható.

 

Fontos megemlíteni, hogy a fenti szabályok kizárólag a a Kormány irányítása alá tartozó intézményekre vonatkozik, így pl. az önkormányzatokra, bíróságokra, ügyészségekre nem.

 

A tilalmak részbeni feloldására – rendkívül indokolt, egyedi esetekben – a Magyar Államkincstár elnökének benyújtott, annak véleményével ellátott kérelem alapján, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár jogosult.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kozbeszfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr203242764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása